Meny Stäng

Vad är Högkänslighet?

Vad är högkänslighet?
Vad är högkänslighet?

Ok, då kör vi 🙂

Begreppet Highly Sensitive Person (högkänslig person) framkom av Elaine N. Aron samt
hennes make Arthur Aron så sent som på 1990-talet. Elaine är psykolog & författare, hennes populära böcker inom ämnet hittar du bl.a. här.

Högkänslighet är ett personlighetsdrag där personens nervsystem är mer mottagligt, och dess hjärna bearbetar informationen djupare.
En Högkänslig person känner av mer och är mer mottaglig för yttre stimulans, med de fem sinnena. Har tentaklerna längre ut, och mer trimmade kan man säga.

T.ex. när jag går i ett köpcentrum eller på stan så hör jag väldigt många samtal i närheten av mig. Jag ser och observerar mer än de flesta skulle göra i omgivningen. Jag är känslig och observant för dofter & smaker. Och min känsel är alltid på tårna..

Allt detta sker helt automatiskt, och är således inget som den Högkänsliga personen väljer. Dock ska man veta att det går att ”träna” bort till en mer acceptabel nivå.

Alltså.. Ofta är Högkänslighet inget som märks på en person du träffar första gången. All bearbetning och inkänning sker i det tysta hos hsp personen, och ofta under ett vanligt samtal eller interaktion.

Några typiska personlighetsdrag kan vara:

  • Mycket empatisk och inkännande
  • God lyssnare
  • Ofta en populär vän
  • Gillar att läsa en bok i lugn & ro
  • Gillar närheten till naturen
  • Gillar vatten, sjö eller hav
  • Blir hjärntrött efter en heldag på Liseberg..
  • Blir hjärntrött efter en större tillställning
  • Blir hjärntrött efter mycket interagerande en dag
  • Känner behov av att vara för sig själv ibland
  • Har inget emot att vara med sig själv

Vad innebär allt detta då?

Högkänsliga personer är ofta mycket empatiska, eftersom de känner in och känner av andra människors känslolägen. Det brukar vara svårt att dölja sitt dagshumör för en HSP person. Den Högkänslige känner ofta in stämningar i ett rum väldigt väl.

Sammanfattningsvis kan man säga att den Högkänsliges hjärna bearbetar allt detta, längre och djupare än hos andra. Känslolägen, hörsel, syn, smak, doft, sinnesstämningar vid interagerande osv.

Såå, tänk själv hur mycket hjärnan arbetar under en vanlig dag på jobbet, fritiden, med familjen osv. Den Högkänsliges hjärna behöver helt enkelt lite vila emellanåt. Det bästa är om man kan ta mikropauser många gånger under dagen, det räcker ofta med några få minuter. Under mikropausen kan det vara fördelaktigt att få vara ensam, i relativ tystnad och gärna andas djupa andetag.

Ibland behöver den Högkänslige en längre paus t.ex. efter jobbet, innan nästa aktivitet osv. Men alla är olika och befinner sig på olika platser i HSP-skalan.

En glidande HSP-skala

Viktigt att tänka på, är att Högkänslighet är likt alla andra personlighetsdrag en glidande skala. Jag brukar tänka mig en skala 0-10 där alla människor ryms någonstans, i alla personlighetsdrag. En HSP person på 1:an i skalan kanske inte märker av sin hsp alls, och inte omgivningen heller. Medans någon som befinner sig på 10, har stora svårigheter att fungera på sitt jobb och orka med vardagen.

Vanliga missuppfattningar om Högkänsliga personer

Blyghet

Att personen är blyg är ett klassiskt missförstånd då den Högkänslige ofta är eftertänksam, och tänker gärna innan den pratar. Detta hänger också ihop med att de flesta HSP personligheter även är Introverta. Självklart kan en Högkänslig person vara blyg. Men mest handlar missuppfattningen om eftertänksamhet och ett visst behov av att vara för sig själv en stund.


Ensamvarg

I dagens samhälle är det vanligt med mycket aktiviteter tillsammans. Fester, AW, idrott, gå på stan, luncha ihop osv. Så när en person tackar nej till någon aktivitet som typ alla andra ska gå på, så är det inte så konstigt att denne ses som en ensamvarg ibland.
Men detta handlar naturligtvis om att HSP personen behöver en paus från yttre stimuli, och föredrar en lugn stund hemma, en god bok, vara med familjen, eller ute i naturen kanske. Att få tid för den viktiga återhämtningen helt enkelt.
Tänk på att en Högkänslig person får ofta sin dagliga dos av stimuli, efter en heldag på arbetsplatsen. Allt interagerande med kollegor, kunder, besökare, elever etc. Till allt detta kanske möten, lunch i en bullrig matsal, eller med kollegor på stan.
Så bra att veta, när den Högkänsliga tackar nej till AW:n betyder det inte alltid att ni inte är omtyckta 🙂


Trött

Trötthet kan förstås vara en realitet hos den Högkänslige. Men det kan naturligtvis ofta uppfattas som trötthet när någon säger sig inte orka hitta på något efter jobbet, eller spela tennisen ikväll osv. Det handlar om överstimmulans, den Högkänslige har inte fått mikropauser eller tillräcklig återhämtning under dagen helt enkelt.


Lat

Lite på samma tema som tröttheten då. Jag vet flera Högkänsliga som kör totalt slut på sig själva under arbetsdagen. När de kommer hem behöver de helt enkelt så mycket återhämtning, att de inte orkar göra någonting mer den dagen.
Och det är klart att för kollegan som efter jobbet kör en AW, åker på Padelträning, renoverar kåken, spelar i band, och bjuder hem vänner på middag efter det, kan detta uppfattas som lathet.
Vi behöver i slutändan förstå varandras olikheter och behov bättre helt enkelt.


Otrevlig

Återigen, att tacka nej till vissa saker kan tyvärr anses som otrevlighet. Men ibland kan glaset rinna över för den Högkänslige, som inte orkar vara trevlig längre och uttrycker sig dumt. Här passar jag på att be om ursäkt till dom som träffat på mig i dessa situationer. Förlåt, jag visste inte bättre på den tiden…


Överkänslig

En Högkänslig person kan ibland uppfattas som överkänslig mot i princip allting. Det här stämmer ju till viss del, bl.a. pga. den djupa sensoriska bearbetningen som sker av stimuli. Ett exempel kan vara att som Högkänslig har du lättare att få huvudvärk, om du utsetts för starka dofter/mögel, eller mycket yttre stimulans .
Men detta ska dock inte förväxlas med överkänslighet som t.ex. allergier, känslighet mot smärta, eller känslomässigt överkänslig.


Synsk

Ibland har jag fått frågan om jag är synsk, på riktigt. Detta handlar säkerligen om hsp hjärnan som bearbetar information så djupt och noggrant, att den högkänslige ofta kommer fram till andra slutsatser/idéer än den icke högkänslige. En hsp hjärna drar ofta iväg tankarna in i framtiden också, och analyserar vad som komma skall, olika tänkbara scenarion osv. Tillsammans med den redan bearbetade informationen om vad som hänt tidigare, så kan detta bli ett helt pussel i hsp hjärnan som ibland hamnar nära framtidens sanningar 🙂


Andlig/Spirituell

Det finns ingen forskning som bevisar detta. Men helt säkert är att en Högkänslig person har närmare till sitt inre, närmare kontakt med sitt själsliga jag, och oftare finner den stillhet och ro som underlättar dessa saker. Detta är en intressant fråga, som jag själv forskat en del i. Och faktum är att de flesta spirituella personer jag känner är hsp, men inte alla hsp personer är spirituella..


<<Tillbaka till Frågor & Svar

Här kan du ladda ner vår gratis E-bok om högkänsliga barn

Läs gärna mer om Högkänslighet på SHF

Här hittar du en forskningsstudie på Högkänslighet

Fler frågor? Kontakta mig gärna!